De drie grootste gevaren van NietStemmers

  1. De partij verhoogt door het niet uitbrengen van stemmen de draagkracht van de andere partijen die dit wel doen. In feite word de kamer kleiner waardoor de democratische omvang afneemt (Bij 20 zetels voor #nietstemmers is elke stem 1/130e waard i.p.v. 1/150e)
  2. De partij lokt ontevreden stemmers met een alternatief dat averechts zal werken. Door het hierboven omschreven effect zal een proteststem tegen een partij niet langer contra werken, maar de stem van deze partij juist versterken.
  3. Wellicht het grootste gevaar is de mogelijkheid die deze partij straks krijgt om de vorming van een kabinet te beïnvloeden. Stel er is een zekere partij die 56 zetels haalt (al dan niet met een coalitie). De Nietstemmers kunnen dan hun zetels inzetten in deze coalitie en deze groep een meerderheid bezorgen. Ze doen slechts een belofte, dat is dat ze nooit een stem zullen uitbrengen. De optie om in een coalitie deel te nemen is dus niet uitgesloten, want er wordt ook daarin niet gestemd. Het heeft wel degelijk gevolgen dankzij het onder punt 1 omschreven effect.

Wij volgen de uitspraken van de heer Plasman met een geoefend oor. Wij horen daardoor juist de dingen die worden vermeden, zoals:

  • “Wij doen geen uitspraken over de positie van onze kandidaten op de lijst”
  • “Wij doen geen uitspraken over de vergoedingen voor onze kamerleden”
  • “Wij beloven slechts 1 ding en dat is dat wij nooit een stem uitbrengen”

Kenmerkend voor deze uitspraken is het totaal ontbreken van werkelijke duidelijkheid, immers Plasman kan zijn zonen, vrouw en hun partners gewoon op de hoogste posities zetten. Vervolgens besluiten dat zij allemaal hun riante vergoeding van € 107.000,- per jaar mogen behouden en vervolgens een andere partij helpen aan een schijnmeerderheid, zonder verder een stem uit te brengen.

Dus voordat u stemt op deze partij, bedenkt u zich goed of u zou kiezen voor een partij die met name bezig lijkt te zijn het democratische stelsel te frustreren, uit is op eigengewin en in ieder geval 1 standpunt duidelijk lijkt te ondersteunen, nl. het basisinkomen. Daar zijn ze sowieso voor, want die kennen ze zichzelf na de verkiezingen tenminste voor de komende 4 jaar toe!

#kiezersbedrog #zelfverrijking #volksverlakkerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *